De Speelotheek

Wat is een speelotheek?

Bij speelotheek De Bilt kunt u speelgoed lenen voor uw kinderen, kleinkinderen of oppaskinderen. Het werkt net zoals een bibliotheek, alleen leent u speelgoed in plaats van boeken. Tegen een kleine vergoeding leent u voor uw kind een stuk speelgoed, een spel of een puzzel. Zo kan er kennis gemaakt worden met nieuw speelgoed, of is het mogelijk om speelgoed uit te proberen in plaats van iets gelijk in de winkel aan te schaffen. Soms blijkt dan dat het zinvol is om het zelf aan te schaffen, maar soms ook niet als uw kind er niet mee speelt. Via een speelotheek kan u meer variatie aanbrengen in de speelmogelijkheden van uw kind(eren).

Locatie

Speelotheek De Bilt is te vinden in het Restaurant Bij de Tijd. Loopt u eens langs voor een lekker kopje koffie, thee of een glaasje biologische sap en neus eens in ons speelgoed.

Vrijwilligers

Speelotheek De Bilt draait geheel op de inzet van vrijwilligers. Tijdens de openingstijden van de speelotheek verzorgen de vrijwilligers de inname en uitgifte van het speelgoed. Tevens verzorgen zij de verkoop van strippenkaarten en abonnementen. Onze vrijwilligers hebben veel ervaring en geven u graag advies over welk speelgoed geschikt is voor uw kind.

Tijdens openingstijden zijn altijd 2 of 3 vrijwilligers aanwezig in de speelotheek.

Het team bestaat momenteel uit 8 vrijwilligers en 3 bestuursleden.

Geschiedenis

P1010320

Speelotheek de Bilt is opgericht op 18 oktober 1977 onder de naam Stichting Speelgoedleenderij De Bilt. De speelotheek was in de beginperiode  gevestigd in een ruimte van het consultatiebureau aan de Eurusweg in De Bilt. Er volgde een verhuizing naar een lokaal van de Jan Ligthartschool aan de Orionlaan in Bilthoven. Toen een gedeelte van deze school werd afgebroken is de speelotheek verhuisd naar De Bilt. In het souterrain van de bibliotheek kreeg de speelotheek een nieuw onderkomen.

Helaas raakte de speelotheek haar hele inventaris kwijt in de nacht van 15 op 16 juni 2009 als gevolg van een brand. Gelukkig ging in januari 2010 de deur van de speelotheek weer open op een nieuwe plek aan de Jachtlaan. De Jachtlaan naast het consultatiebureau was een tijdelijk onderkomen omdat de speelotheek graag een plaats wilde krijgen in het Lichtruim. Dit lukte en vanaf november 2013 tot mei 2017 was de Speelotheek De Bilt te vinden in op de 2e verdieping van de bibliotheek in Lichtruim. Vanaf juni 2017 hebben wij een thuis gevonden bij Mens de Bilt. We zitten nu in Restaurant bij de Tijd op de Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg 14, 3731 KH De Bilt.